24 januari 2022

De ontstaansgeschiedenis van de Bakkeljauw

2 min read
bakkeljauw

Bakkeljauw wat Surinaams-Nederlands is voor Klipvis, wordt ook wel rotsvis genoemd. Dit is gedroogde en gezouten kabeljauw. Om meteen de geschiedenis maar in te duiken, gaan we terug naar de tijd van de Vikingen. Of eigenlijk die van de Indianen. Want rond het jaar 1000 keken de Vikingen de kunst af van de Indianen met betrekking tot het drogen van vis aan de kust van het oosten van Canada. Ze noemden gedroogde vis ook wel stokvis, omdat de kabeljauw aan stokken te drogen werd gehangen. De Vikingen kwamen op hun tochten over zee ook in het mooie Portugal. De bewoners daar deden het kunstje na van de Vikingen, met één verschil: de Portugezen hadden zout! Zo konden ze de vis zouten voor ze het lieten drogen. 

De bereiding van de Bakkeljauw

Hoe wordt een kabeljauw een nu precies een bakkeljauw? De vis wordt met een mes geopend en de ingewanden moeten er dan uitgehaald worden. Hierna wordt de kabeljauw gezouten en daarna mag hij drogen op de klippen, vandaar ook zijn naam. Zowel klipvis als stokvis zijn lang goed te houden. Dan moet je denken aan tijden van een jaar. Dit was erg gunstig voor de zeevaarders van vroeger. Zowel stokvis als klipvis moeten worden geweekt in water voordat ze gegeten kunnen worden. 

Het verschil tussen klipvis, stokvis, kabeljauw en bakkeljauw

Is klipvis hetzelfde als kabeljauw? Niet helemaal. Het grootste deel van alle klipvis wordt gemaakt van kabeljauw, maar dus niet alles. Het wordt veelal gebruikt in de Kaapverdiaanse, Spaanse en Portugese keuken. Ook in landen in Centraal-Afrika, op de Nederlandse Antillen en natuurlijk in Suriname wordt stokvis en klipvis gegeten. Hier worden vaak andere vissoorten gebruikt, zoals lom, leng en koolvis. Het maakt niet uit wat voor vis er precies wordt gebruikt. Er is één ding wat je moet onthouden. Is de vis gedroogd? Dan heet het stokvis. Is de vis gezouten en gedroogd? Dan heet het klipvis. Antillianen en Surinamers noemen de vis bakkeljouw, bakkeljauw of bacalao wat is afgeleid van het Portugese bacalhau. In Brabant heeft men nog een andere naam, namelijk labberdaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *