Een festival in het klein

De hype bestaat nu natuurlijk al jaren: festivals. En aangezien het zo lang al een succes is, lijkt het erop dat het een blijvertje is. Het leuke is dat je het rond zoveel verschillende soorten thema’s kan organiseren. Ben je gek op muziek, dan is er altijd wel een tof festival te vinden waar optredens gegeven worden in de muzieksoort van jouw smaak. Maar niet alleen als muziekliefhebber kan je je hart ophalen.

Waarom houden we zo van festivals?

Hou je graag alle nieuwkomers op cabaretgebied bij, dan zal je cabaretfestivals graag bezoeken. Ook worden er verschillende literatuurfestivals georganiseerd en bijvoorbeeld specifiek ook voor fans van stripboeken. Daarnaast worden filmfestivals goed bezocht en kunnen ook theater- en dansliefhebbers hun hart ophalen bij mooie programmeringen van festivals in die thema’s. Het is een super leuke activiteit waar je zowel in je eentje, met zijn tweeën of in een groep het volop naar je zin kan hebben. De sfeer is vaak gemoedelijk en feestelijk tegelijk en je bevindt je tussen allemaal mensen waar je dezelfde interesse mee deelt. Zo heb ik een vast groepje waarmee ik naar foodfestivals ga. Terwijl we ons tegoed doen aan een proeverij van verschillende geuren en smaken, kletsen we ondertussen uitgebreid bij. Helaas zijn door corona tot september alle festivals in België verboden. Maar daar heeft ons groepje iets op gevonden.

Vast groepje

Ons groepje bestaat uit allemaal buurtgenoten. Het is begonnen met het idee elkaar wat beter te leren kennen en omdat we er tijdens gesprekjes over de heg achter kwamen dat we allemaal erg van eten houden. Ons eerste bezoek aan een foodfestival vonden we zo leuk, dat we het sindsdien minimaal een keer per jaar inplannen. Door corona zijn mensen zich sowieso meer op de buurt gaan richten en wij ook. We bedachten dat het leuk was als iedereen uit het groepje in zijn of haar tuin een gerechtje klaarzette en vervolgens iedereen uit de buurt kon langskomen. Uiteraard met inachtneming van de maatregelen. Er werd erg enthousiast op gereageerd, want iedereen was wel toe aan wat gezelligheid na het lange binnen zitten wegens de coronamaatregelen. Er ontstonden gezellige en mooie gesprekken met elkaar.

Inspiratie opdoen

Zo vertelde mijn buurvrouw die aan het begin van mijn straat woont, dat ze pas sinds kort ook erg houdt van lekker koken. Voorheen besteedde ze er niet veel aandacht aan. Dat kwam omdat ze een periode verslaafd aan wiet geweest was, wat ze aan zichzelf merkte doordat ze er steeds meer van nodig had om hetzelfde effect te krijgen en ze concentratieproblemen kreeg. Gelukkig is ze erg goed geholpen en gebruikt ze al anderhalf jaar niet meer. Ze is gezond leven steeds belangrijker gaan vinden en dus alleen nog gaan koken met verse producten. Inmiddels kan ze allerlei verschillende gerechten maken. Ik vond het een enorm inspirerend verhaal en dat deed me weer beseffen hoe fijn het is elkaar beter te leren kennen en wat een perfecte plek een festival daarvoor is. Of dit nu een groots gebeuren of een mini-buurtfestivalletje is!