27 november 2021

Een koelwerkbank kopen, waar rekening mee houden?

4 min read

Er kan in een horecazaak vandaag de dag gebruik worden gemaakt van tal van verschillende handige meubelstukken en machines. Eén van de verschillende mogelijkheden waarover je beschikt is het gebruik van een zogenaamde koelwerkbank. Door het aanschaffen van een dergelijke koelwerkbank beschik je in één klap niet alleen over een praktische werkplaats, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat je direct enkele (extra) koel compartimenten ter beschikking krijgt. In ieder geval, sta jij ook op het punt om over te gaan tot het kopen van een koelwerkbank, maar ben je benieuwd met welke zaken je op dit vlak allemaal precies rekening moet houden? Lees dan vooral snel verder!

Voor welk type koelmachine kies je? 

Bij het kopen van een koelwerkbank dien je er rekening mee te houden dat er twee verschillende soorten koelmachines bestaan. We maken wat dat betreft een onderscheid tussen koelwerkbank met een ingebouwde en met een uitgebouwde koelmachine. In het merendeel van de gevallen kan er vandaag de dag worden vastgesteld dat vooral de koelwerkbank met een uitgebouwde koelmachine erg populair is geworden. Dit is het gevolg van het feit dat een koelwerkbank met ingebouwde koelmachine toch best enkele niet onbelangrijke nadelen met zich meebrengt. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

  • Er wordt veel geluid geproduceerd in de ruimte waar de koelwerkbank zich in bevindt; 
  • Er kan behoorlijk wat warmte worden afgegeven aan de ruimte met de koelwerkbank; 

Beide nadelen zijn vervelend, maar in het bijzonder de laatst genoemde kan een groot probleem betekenen. Tijdens de wintermaanden valt dit op zich nog wel best mee, maar wanneer de temperatuur in de zomer sowieso al een stuk hoger ligt zal de airco een stevig tandje moeten bijzetten. Het spreekt voor zich dat dit het energieverbruik van je horecazaak in geen geval ten goede zal komen, integendeel. Wil je dus met andere woorden kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijk werkcomfort in je keuken en horecazaak? In dat geval is het wellicht de beste keuze om over te gaan tot het kopen van een koelwerkbank welke beschikt over een externe koelmachine. Zo kan je deze in een aparte, goed geventileerde ruimte plaatsen. Let wel, je moet hiervoor uiteraard wel een extra ruimte beschikbaar hebben.

De diepte en lengte van je koelwerkbank bepalen 

Bij het kopen van een koelwerkbank is het erg belangrijk (nog belangrijker dan je mogelijks reeds denkt) om goed stil te blijven staan bij zaken zoals de diepte en de lengte waar de koelwerkbank over beschikt. Het is namelijk zo dat de kans bijzonder groot is dat je tegenwoordig reeds gebruik maakt van bepaalde RVS bakken die je voorheen hebt aangekocht. Bij het kopen van een nieuwe koelwerkbank spreekt het voor zich dat je graag deze bakken en mogelijke platen zal willen kunnen blijven gebruiken. Omwille van deze reden kan het in de praktijk sterk aan te raden zijn om rekening te houden met de zogenaamde GastroNorm maten. In dit geval heb je nood aan een koelwerkbank welke beschikt over een diepte van 70 centimeter. Let wel, maak jij gebruik van grotere RVS bakken en / of platen? In dat geval is het wellicht een must om te kijken naar zogenaamde EuroNorm koelwerkbanken. Deze beschikken over een grotere diepte van 80 centimeter.

Tip van het huis: Het bovenblad van de koelwerkbank kan als ruimte om te snijden worden gebruikt of om andere horeca apparatuur te plaatsen. Zo kun je op de koelwerkbank bijvoorbeeld nog een opzetkoelvitrine van HorecaRama plaatsen.

Besteed ook de nodige aandacht aan de hoogte 

Niet alleen de diepte en de lengte waar een koelwerkbank over beschikt is belangrijk. Wat bovendien namelijk ook te denken van de hoogte? Het merendeel van de koelwerkbanken die op de markt zijn terug te vinden hebben een hoogte variërend van 85 tot 95 centimeter. Dit gezegd hebbende is het ook zo dat er exemplaren bestaan die slechts over een beperkte hoogte beschikken. Ook een koelwerkbank kopen van bijvoorbeeld 60 of 65 centimeter hoog is een mogelijkheid. Waarom je nu precies zou kiezen voor een dergelijke, toch wel vrij kleine koelwerkbank? Omdat je er op deze manier eenvoudig nog een kookstation of een koeltafel op kan plaatsen. Hoe dan ook, sta zeker ook even stil bij de hoogte van je koelwerkbank!

Denk ook aan de klimaat- en temperatuurklasse

Tot slot moet je bij het bestellen van een koelwerkbank ook nog altijd de nodige aandacht besteden aan de temperatuur- en / of klimaatklasse die ervoor geldt. Koelmeubelen zullen door fabrikanten altijd worden getest volgens de zogenaamde EN-441 norm. Na afloop van zo’n test wordt er per meubel aangegeven wat de temperatuurklasse is welke bij een bepaalde omgevingstemperatuur kan worden gerealiseerd. Het spreekt voor zich dat ook dit zeker iets is waar je bij stil zal willen blijven staan bij het kopen van een koelwerkbank.