27 november 2021

Kies eens iets anders bij de slager

2 min read
vlees

Wanneer je langs de slager passeert, neem je meestal het vlees dat je altijd kiest. Heel gemakkelijk en je weet dat het lekker is. Toch zijn er nog veel meer verschillende soorten vlees die zeker de moeite waard zijn om eens te proeven. Zo kan je bij het volgende etentje met je familie of vrienden hen zonder twijfel verrassen!

Ga voor een Japanse Wagyu

Wagyu is eigenlijk een Japans zwart runderras. Het is niet te vergelijken met andere soorten vlees omdat Wagyu wordt beschouwd als een van de meest smaakvolle rassen. Dit komt onder meer omdat het vet in het vlees zit verwerkt. Vet brengt enorm veel smaak voort, waardoor het een smaakbom is in je mond. Daarnaast heeft het vet van de Wagyu een heel laag smeltpunt. De aroma’s komen dus al heel snel vrij. 

Het vet zit in het vlees omdat de koeien waarvan het vlees komt, oorspronkelijk werden gemasseerd om hun bloedsomloop te stimuleren. Ze hadden namelijk niet veel beweging waardoor Japanse landbouwers genoodzaakt waren om de koeien te masseren. Hierdoor wordt ook het vet goed verdeeld waardoor er dus meer smaak in het vlees terecht komt.

Het vlees is eigenlijk het beste te bakken in een pan dat wordt verhit door zonnebloemolie. Olijfolie is hiervoor minder geschikt omdat het een minder neutrale smaak heeft dan zonnebloemolie. Afhankelijk van de dikte van het vlees, hoef je het maar een paar minuten langs beide kanten te bakken. Daarna wikkel je het in aluminiumfolie en laat je het ongeveer vijftien minuten verder rusten in een oven van zestig graden. Nadien kan je kruiden toevoegen naar wens en is het stuk vlees klaar om geserveerd te worden. 

Kies voor Picanha op je barbecue

Picanha is bij ons misschien iets minder bekend, maar in andere Europese landen heeft het de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Picanha is eenvoudig gezegd het staartstuk van een rund. Het vlees bevindt zich achteraan op de rug in het verlengde van de bil, dicht bij de staart. Doordat dit stuk van een rund niet veel in beweging is, is het vlees heel erg mals. Hoe dichter bij de punt, hoe zachter het vlees. 

Het bereiden van dit stukje vlees is niet moeilijk. Doordat het al zo’n intense smaak heeft, is kruiding eigenlijk niet nodig. Wanneer je dit bakt, kan je best een kernthermometer bij de hand houden. De grootte van het stuk vlees bepaalt natuurlijk hoelang je het moet grillen. Vraag hiervoor raad aan je slager. Belangrijk om te weten is dat de kerntemperatuur 52 graden moet zijn. Nadat je het vlees van de barbecue hebt gehaald, laat je het best nog een tiental minuten rusten onder aluminiumfolie. Ideaal om je even voor te bereiden op de smaakexplosie die je gaat ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *