27 november 2021

Sous vide koken, hoe werkt het eigenlijk?

3 min read

Eten klaarmaken door middel van de sous vide techniek, wat is dat eigenlijk? Je hebt het wel eens gehoord en je weet misschien wel dat het met koken te maken heeft, maar verder? Wat het precies is, is lastig. Toch is het iets wat voor steeds meer mensen niet weg te denken is uit hun leven. Ben je nieuwsgierig wat sous vide is en wat het eventueel voor jou kan betekenen? In deze blog kun je het lezen!

Wat is sous vide?

Sous vide is een speciale manier van het garen van eten. Normaal zou je de boontjes en aardappels laten koken in heet water en vlees laten bakken in de pan. Met sous vide gaat het net even een beetje anders. Het eten wordt namelijk gegaard door middel van warm water en vacuümtechnieken. Het eten wordt eerst in een zak gedaan en vervolgens wordt deze vacuüm gezogen. Dan wordt deze zak in warm water gedaan, in een sous vide bak.

Misschien denk je wel; “Waarom doen mensen dit? Ze kunnen toch ook gewoon hun vlees laten garen in de pan?” Het eten wordt door de sous vide heel langzaam gegaard. Dit zorgt er voor dat het eten zijn volle smaak behoudt. Niet voor niets gebruiken ze een sous vide bak in echte toprestaurants

De voordelen

Wanneer je een lekker en duur stuk vlees hebt, wil je hier graag optimaal van genieten. Het is zonde als het vlees een groot deel van zijn smaak verliest tijdens het bakken. Sous vide koken voorkomt dit. Doordat het vlees vacuüm verpakt zit terwijl het gaart, kunnen er geen smaakstoffen ontsnappen. Alles blijft lekker in het vlees zitten.

Restaurants gebruiken sous vide niet alleen voor het behouden van de smaak, het is ook vele malen handiger. Als chefs hebben ze het in een restaurant onwijs druk. Ze hebben dan eigenlijk geen tijd om alles in de gaten te houden, zodat het niet verbrandt. Wanneer je kookt met de sous vide techniek heb je hier helemaal geen last van. Het eten gaart erg langzaam en verbrandt dus niet zomaar. Ben je het eten vergeten? Met sous vide kun je het zelf een aantal uur nog laten zitten. Wanneer je wacht tot jouw eten gegaard is, kun je gewoon andere dingen doen en zelfs weg van huis gaan.

Wat heb je nodig voor sous vide?

Sous vide kun je op verschillende manieren doen. Als je de smaak heel belangrijk vindt, is het goed om een vacuüm sealer of vacuüm machine te kopen. Heb je dit liever niet? Dan kun je ook de lucht met jouw handen uitdrukken. Een vacuüm sealer of machine is dus niet perse nodig, maar is wel het beste voor de smaak.

Verder heb je een zak of folie nodig waar je jouw eten in kunt doen. Het handigst is om een aantal vacuüm zakken in huis te hebben. Gebruik je geen vacuüm machine of sealer? Dan kun je ook een zip bag gebruiken.Dan heb je ook nog een sous vide machine wateroven of een sous vide stick nodig van Souvy. Deze zorgt er voor dat het water op de juiste temperatuur blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *